24 Eylül 2019 Salı

Akçapınar'lı Topal Hamit (Çakan)

Posted by Шlэрэнкъо


Bugün #Bandırma'nın #EmreKöyü'nde #ÇerkeZEthem Beyin vefatının 71. yıldönümü münasebetiyle yapılan Mevlide katıldım.
Bu mevlide katılımcı olan Topal Hamit'in oğlu Recep ile tanıştık. Babasının hikayesini o anlattı bana.
Topal Hamit Akçapınar'lı bir #Çerkes#Trablusgarp cephesinde asker. Bir arkadaşıyla #İngiliz birliğine sızma girişimi anında süvari bir subay tarafından fark ediliyorlar. Arkadaşı bu subayın açtığı ateş ile şehit oluyor. O anda Hamit de İngiliz süvari subayını vurup öldürüyor. Subayın dürbününü ve iç çamaşırlarını cikarip alıyor ve birliğine dönüyor. Daha sonraki günlerde girişilen çatışmanın birinde bir İngiliz savaş uçağı tarafından açılan ateş sonucu sağ ayak bileği parçalanıyor. İngilizlere yaralı olarak esir düşüyor. Hastanede soyduklarında birde bakıyorlar ki üzerinde İngiliz subaylara özel içlik var. Hamite soruyorlar;
-Nereden buldun bunları?
-Arazide buldum. Kimindir bilmiyorum.Banada lazımdı. diyerek inandırıyor. Hamitin bacağında kangren oluşuyor. İki defa bacağı kesiliyor. Dizinden keserek kangrenden kurtarıyorlar. Savaş bitince bir deve ile en yakın sahil şehrine götürülüyor ve oradan da bütün masrafları karşılanarak memleketine gönderiliyor.
Akçapınar köyünde lakabı Topal oluyor artık. Fakirlik bir taraftan, topallık bir taraftan işsizlik hakeza. Büyük bir geçim sıkıntısına düşüyor haliyle. Köyden bir yakını Ethem Beyle görüşmesini tavsiye ediyor Topal Hamite. O da çaresiz Emre Köyün yolunu tutuyor. Ethem Beyle çiftlik evinin yakınında yolda karşılaşıyorlar tesadüfen. Yaşadıklarını anlatıyor bir bir. Ethem Bey;
-Sana maaş bağlatalım o zaman. diyor ve gerekli bir evrak hazırlayıp veriyor ve tembihliyor.
-Köydeki bakkallara söyle sigara satmasınlar. onların yerine sen git Tekelden sigara al ve kahvelerde sat. diyerek Topal Hamite geçinme imkanı sağlıyor. Hem Hamit hem de çocukları şimdi sonsuz bir minnet ve saygı duyuyorlar Ethem Beye.
Daha anlatılmamış, yazıya dökülmemiş ne acıklı hayat hikayeleri vardır Allah bilir. Her birini rahmet ve minnetle anıyorum.

Hiç yorum yok:

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Subscribe Now: standard

Translate