12 Eylül 2012 Çarşamba

Yazlık Mahsul Üretiminde Yeni(Naturel) Metod

Posted by Шlэрэнкъо Marmara bölgesinde eskiden beri uygulanan yazlık mahsul üretim şekli; Mayıs ayı ilk haftasında ekim yapılarak uygulanmaktadır. Bu üretim şekli sulama/gübreleme ve diğer işlemler gerektirdiği için yüksek maliyetli bir üretimdir. Bizzat yapmamış olsam da, yıllardan beri içinde yaşadığım tarım sektörünün bir ferdi olarak ortaya attığım yeni Yazlık Mahsul Üretim Metodu fikri, Bandırmaya bağlı Emre Köyümüzde ziraat ile uğraşan Selçuk Özman tarafından denemeye değer olarak görülüp, ilk olarak 2011-12 üretim döneminde 150 Dekarlık bir alan üzerinde Ayçiçeği üretiminde denenmiş ve (su birikintisinden dolayı otlanmakdan muzdarip bir bölge dışında) genelde başarılı olmuştur. YENİ METOD Ekimi yapılacak toprak; Sonbaharda hava sıcaklığı 5-10°C olduğu Kasım-Aralık mümkünse Ocak ayında ekime hazırlanarak, Havalı tohum Mibzeriyle 15/20cm derine ekilerek, kış aylarında toprakta yeterli rutubeti almış fakat ısı elde edemediğinden çimlenemediği için Mart ayına kadar uyuması sağlanmış, Havalar 20°C üzerine çıktığında yağışlardan dolayı kaymak bağlamış toprak tav durumu müsait ise tırmıkla 5-10 cm. derinliğinde karıştırılarak,(duruma göre gerekmeyebiliyor) tohumun sıcağı daha iyi algılaması ve çimlenmeye başlaması sağlanmıştır. Normalden 2 ay erken çimlenen tohum ne sulama ne de gübrelemeye ihtiyaç duymadan yeterince gelişmiş ve otlanmaktan muzdarip az bir bölge dışında diğer yerlerden +270 Kg/Da mahsul elde edilmiştir. Küresel iklim değişikliğinin ve kuraklıkların olumsuz etkilerine karşı bu yöntem neredeyse hiç sulama yapmadan maaliyetleri çok yüksek seviyede düşürerek yazlık mahsul hasadı yapmamızı sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Subscribe Now: standard

Translate